Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Συνεργάζομαστε με πολυτελή λεωφορεία τελευταίας τεχνολογίας με χωρητικότητα 70, 60, 50, 30, 19 και 12 θέσεων.Σε όλα τα οχήματα υπάρχει κλιματισμός, ενώ τα περισσότερα διαθέτουν τηλεόραση και τουαλέτα &           WI FI.Οι έμπειροι οδηγοί αποτελούν την εγγύηση στις οδικές ταξιδιωτικές μεταφορές.

 

                                                   ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο σε μήκος και ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ευρώπης. Ίσως το πιο περπατημένο μονοπάτι στην Ελλάδα που περνάει μέσα από το φαράγγι.

Έχει ανακηρυχτεί  Προστατευόμενη Περιοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδος.

Το φαράγγι έχει μήκος 18 χιλιόμετρα και το πλάτος του ποικίλει από 150 έως 3-4 μέτρα στο πιο στενό σημείο του, που είναι ευρέως γνωστό ως Σιδερόπορτες. Στο παρελθόν, το φαράγγι λειτουργούσε συχνά ως καταφύγιο για τους ντόπιους, που κρύβονταν μέσα σ αυτό για να γλιτώσουν την σφαγή, σε περιόδους κατοχής από κατακτητές. Το 1770, χιλιάδες γυναικόπαιδα από τα Σφακιά διέφυγαν εκεί μετά την εξέγερση του Δασκαλογιάννη.

Η κατάβαση στο φαράγγι ξεκινά από το Ξυλόσκαλο, στον Ομαλό(σε υψόμετρο 1.200 μέτρα), συνήθως, σχετικά νωρίς το πρωί, καθώς απαιτεί 5-8 ώρες, ανάλογα με τον ρυθμό βαδίσματος. Κατά μέσο όρο, έξι ώρες είναι αρκετές για κάποιον που θέλει να απολαύσει την διαδρομή χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη.

Στο κατηφορικό μονοπάτι που ξεκινά από το Ξυλόσκαλο,  ξεκινά η καταπληκτική κάθοδος βαθιά στο φαράγγι, μέχρι να συναντήσουμε την κοίτη του ποταμού. Στην αρχή, βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του πεζοπόρου, παρόλα αυτά θα χρειαστεί πολλές φορές να το διασχίσει από την μία πλευρά ως την άλλη. Η κατάβαση στο μονοπάτι, μέχρι την τοποθεσία Νερούτσικο, διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Εκεί η κλίση γίνεται πλέον πιο ομαλή.

Περπατώντας στο φαράγγι της Σαμαριάς, θα ανακαλύψετε ένα ποικιλόμορφο τοπίο, με υδάτινες πηγές, μικρές λίμνες και εντυπωσιακά μεγάλους βράχους να βρίσκονται μέσα στην κοίτη του χειμάρρου, καθώς και διάφορα είδη δέντρων όπως πλάτανους, πεύκα και κυπαρίσσια.

Δέντρα και φυλλοβόλες βελανιδιές όπου βρίσκονται στου πιο ψηλούς γκρεμούς, απερίγραπτα αρώματα από βότανα και ένα σπάνιο αγριοκάτσικο που κατοικεί μόνο στην Κρήτη, το ονομαζόμενο Κρι-Κρι (Κρητικός Αίγαγρος), να σκαρφαλώνει στην απότομη πλαγιά(γι αυτούς που είναι αρκετά τυχεροί να το δουν) συνθέτουν μια εικόνα που κάνει το φαράγγι να μένει αξέχαστο.

Στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς, εντοπίζονται εκατοντάδες είδη ζώων και φυτών(κάποια από τα οποία είναι ενδημικά). Ένα χιλιόμετρο από το Νερούτσικο, διαφαίνεται η υδάτινη πηγή Ρίζα Συκιάς με κρυστάλλινο νερό. Περίπου τριάντα λεπτά αργότερα, ο επισκέπτης συναντά το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου που είναι περιστοιχισμένο από τεράστια κυπαρίσσια.

Από εκείνο το σημείο και μετά, το φαράγγι γίνεται πιο στενό. Περίπου 4 χιλιόμετρα πιο κάτω, ο επισκέπτης συναντά το εγκαταλελειμμένο χωριό της Σαμαριάς το οποίο εκκενώθηκε το 1962, όταν το φαράγγι ανακηρύχτηκε Εθνικός Δρυμός. Περπατώντας ανηφορικά μια μικρή απόσταση μετά το Κάτω Χωριό, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το παρεκκλήσι της Οσίας Μαρίας, στο οποίο η Σα-Μαρία οφείλει το όνομά της. Προχωρώντας, ο επισκέπτης περνά από μια τοποθεσία που ονομάζεται της Πέρδικας το Χωριό  στην οποία βρίσκεται μια υδάτινη πηγή. Ένα χιλιόμετρο αργότερα, απαντώνται τα κεφαλοβρυσιά, ένα μέρος που θα το αναγνωρίσετε από τα τεράστια πλατάνια του.

Στην συνέχεια του δρόμου, βρίσκεται το παρεκκλήσι του Χριστού και έπειτα ακολουθεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επιβλητικά σημεία του φαραγγιού, οι Σιδερόπορτες(γνωστές και ως Πόρτες). Αυτό είναι το στενότερο σημείο του φαραγγιού, όπου τα κατακόρυφα βράχια, ορθώνονται πανύψηλα και ανυπέρβλητα πάνω από το κεφάλι του επισκέπτη.

Μετά τις Πόρτες, το τοπίο γίνεται πιο ομαλό με την κοίτη να πλαταίνει. Τα εισιτήρια ελέγχονται ξανά στην έξοδο του φαραγγιού, για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει μείνει κάποιος πίσω ή έχει αποφασίσει να κατασκηνώσει εντός του δρυμού.

Το Λιβυκό Πέλαγος είναι πολύ κοντά, στην Αγία Ρουμέλη. Από εκεί παίρνουμε το καραβάκι που πάει στην Σούγια.

 

Image Gallery